Onko vanhemman tupakoinnilla merkitystä?

Tutkimusten mukaan lapsella on suurempi riski aloittaa tupakkatuotteiden käyttö, jos perheessä tupakoidaan tai nuuskataan. Tutkimukset osoittavat kuitenkin myös, että vanhempien kielteinen asenne tupakkkatuotteiden käyttöä kohtaan suojaa lasta aloittamasta, vaikka vanhempi itse käyttäisikin.

Myös vanhempien oma tupakoinnin lopettaminen vähentää lapsen riskiä aloittaa. Lopettaminen kannattaa siis myös tästä syystä!

Kodin vaikutus nuoren tupakkatuotteiden käyttöön

Miksi nuoret käyttävät tupakkatuotteita?

Mitä jos itse tupakoin / nuuskaan?

Tärkeintä on kertoa lapselle, että olet tupakointia vastaan, etkä hyväksy sitä.

Mää en oo ikinä polttanut lähinnä sen takia, että mulla on aina ollut se, että pitää periaatteessa tehdä niin kuin vanhemmat sanoo. Mulla on aina kerrottu, että tupakka on niinku huono asia, ja sit mä tiedän, miten tupakka vaikuttaa sun kehoon ja keuhkoihin ja muuhun. 

Miten puhua tupakkatuotteista?

Tupakoinnista ja nuuskaamisesta keskustelu voi tuntua haastavalta, jos itse tupakoi tai nuuskaa. Lapsi voi käyttää sitä puolustuksena omalle käyttäytymiselleen. Nollatoleranssi kuitenkin kannattaa, sillä mitä sallivampi suhtautuminen vanhemmilla on lapsen tupakkatuotteiden käyttöön, sitä varmemmin se jatkuu.  Pelin luovuttaminen saa nuoren polttamaan säännöllisemmin.

Vanhemman ei kuulu ostaa tai antaa omalle lapselleen tupakkatuotteita, eikä käydä tupakalla yhdessä lapsensa kanssa. Itse asiassa se on myös lainvastaista. Tarvitaan siis roppakaupalla sitkeyttä ja johdonmukaisuutta, tässäkin asiassa.

Turvataan lapsille savuton elinympäristö

Aikuisten vastuulla on turvata lapselle terveellinen elinympäristössä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että  lasta suojellaan tupakansavulta ja muilta vahingollisilta tuotteilta.

Myös laki suojelee lapsia ja nuoria. Tupakkalain tarkoituksena on ensisijaisesti suojella lapsia ja nuoria tupakan terveysvaaroilta ja säännöllisen tupakoinnin aiheuttamalta nikotiiniriippuvuudelta. Tupakkalaki kieltää tupakoinnin mm. päiväkotien ja oppilaitosten alueilla.

Laki kieltää myös tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myynnin tai luovuttamisen alle 18-vuotiaille. Mitä vähemmän nuori näkee tupakointia, sitä vähemmän hän saa vaikutteita tupakkatuotteiden käytön aloittamiseen ja jatkamiseen.

Tupakkalaki