Nuori kaipaa vanhempien tukea tupakkatuotteiden lopettamisessa

Suurin osa nuorista haluaa lopettaa nuuskan ja tupakkatuotteiden käytön. Nuoret kaipaavat lopettamiseen vanhempien tukea. Vanhempi voi auttaa keskustelemalla, antamalla tietoa, kannustamalla ja etsimällä nuoren kanssa hänelle sopivat tukimuodot.

1

Kysy nuorelta syitä nuuskan tai tupakkatuotteiden käytölle. Voitte yhdessä pohtia, mikä sen voisi korvata. Tutustu syihin, miksi nuoret  nuuskaavat tai tupakoivat.

2

Olisi hyvä, että nuori itse kertoisi, mitä hyötyä lopettamisesta olisi. Se kasvattaa hänen motivaatiotaan.

3

Kerro nuorelle riippuvuudesta ja kysele vieroitusoireista. Nuoren voi olla vaikea tunnistaa vieroitusoireita, esimerkiksi sitä, että mieliteko on vieroitusoire.

5

Riippuvuuden merkitystä ei kannata kuitenkaan korostaa liikaa, ettei nuori lannistu. Toisille lopettaminen on vaikeampaa kuin toisille.

6

Jos nuorelle on kehittynyt riippuvuus ja hän tarvitsisi apua vieroitusoireisiin, ohjaa hänet terveydenhuollon ammattilaisen luo. Yhdessä he voivat miettiä nikotiinikorvaustuotteiden tarvetta. Alaikäinen tarvitsee reseptin nikotiinikorvaustuotteisiin, jonka voi kirjoittaa esimerkiksi terveydenhoitaja.

 

7

Kysy nuorelta, mikä estää ja mikä auttaisi lopettamaan? Keneltä nuori kaipaisi apua ja tukea?

8

Tuo esille nuoren vahvuuksia, jotka voivat auttaa lopettamisessa. Jos nuori on esimerkiksi osoittanut sinnikkyyttä jossakin muussa asiassa, sen muistelu voi antaa hänelle voimaa lopettamiseen.

9

Osoita, että sinä ainakin uskot hänen onnistuvan lopettamisessa. Se kasvattaa nuoren omaa uskoa onnistumiseen.

10

Kiinnitä huomio onnistumisiin! Takapakit eivät ole niin tärkeitä, vaan se että edistymistä on tapahtunut. Kysy nuorelta, mikä häntä auttoi olemaan ilman nuuskaa tai muita tupakkatuotteita. Se auttaa nuorta onnistumaan jatkossakin.

11

Lisätietoa lopettamisesta saa nuorille suunnatulta Fressis-sivustolta