Miten ottaa nuuskan / tupakan käyttö puheeksi nuorten kanssa?

Huomaatko, jos lapsesi käyttää nuuskaa?

Nuorten nuuskan käyttö on yleistynyt rajusti, mutta siitä huolimatta nuuskan käyttö jää vanhemmilta usein huomaamatta. Nuuskassa oleva nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden.

Nuorille nuuskan ostaminen on helppoa ja se on usein halvempaa kuin muut nikotiinituotteet. Nuuska ei haise samalla tavalla kuin tupakka, joten sen käyttö on helppo salata vanhemmilta. Harjaantumaton silmä ei välttämättä tunnista ylähuulessa pullottavaa nuuskaa. Nuuskaa käyttävät sekä pojat että tytöt, ja nuuskakoukkuun voi jäädä millainen nuori tahansa.

Suomessa nuorten keskuudessa käytettävä nuuska on useimmiten nikotiinipitoisuudeltaan huomattavasti vahvempaa kuin esimerkiksi Ruotsissa käytetyt nuuskat. Nikotiini, jota nuuskassa on moninkertainen määrä myös tupakkaan verrattuna, aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden ja pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Alle 20-vuotiaiden vielä kehittyvät aivot ovat erityisen herkkiä nikotiinin vaikutuksille.

Näin otat nuuskan tai muut tupakkatuotteet puheeksi

1

Rauhoitu, ota aikaa. Saatat kokea monenlaisia tunteita: huolta, hätää, suuttumusta tai pettymystä. Muista, että suuttuminen tai rankaiseminen ei auta asiaa. Suurin osa nuorista kokeilee nuuskaa tai tupakkaa. Kokeiluja ei silti tarvitse hyväksyä.

2

Hanki tietoa. Kun ymmärrät, miten nuoret suhtautuvat nuuskan ja  tupakkatuotteiden käyttöön, sinun on helpompi keskustella asiasta. Lue lisää sivulta Miksi nuori käyttää tupakkatuotteita.

3

Mieti, mikä olisi hyvä hetki keskustelulle, jotta saatte keskustella rauhassa.

4

Kerro, että olet huolissasi siitä, onko nuori käyttänyt nuuskaa tai tupakkaa. Kerro, että nuori on sinulle tärkeä.

5

Kerro nuorelle, että olet huolissaan hänen terveydestään ja tupakkatuotteiden vaikutuksista hänen kehitykseensä. Usein nuoret eivät tiedä tarkkaan eri tuotteiden vaaroista tai he vähättelevät niitä. Lisätietoa tupakkatuotteiden terveyshaitoista saa Fressis-sivustolta.

6

Kerro, ettet hyväksy nuuskan ja tupakkatuotteiden käyttöä. Osoita kuitenkin, että hyväksyt nuoren.

7

Kysy nuorelta, tuntuuko hänestä, että hän on riippuvainen nuuskasta tai tupakasta. Tarjoa tukesi lopettamiseen ja kysy, miten voisit olla avuksi. Katso vinkkimme siihen miten tuet nuorta lopettamisessa.

8

Apua ja ohjausta vanhemmille tarjoaa myös Stumppi-neuvontanumero 0800 148 484 sekä –verkkopalvelu.

Huomaatko, jos lapsesi käyttää nuuskaa?

Tee laatimamme nopea testi ja ota selvää