Tehtävät / Ammatillinen oppilaitos

Tupakointi ja raskaus

Tavoite

Opiskelijat osaavat arvioida kriittisesti tupakoinnin vaikutuksia hedelmällisyyteen, raskauteen ja syntyvän lapsen terveyteen. Opiskelijat osaavat etsiä tietoa edellä mainituista asioista.

Toteutus

Opiskelijat saavat luettavakseen jommankumman alla olevista kuvitteellisista yleisönosaston teksteistä. Heidän tehtävänään on kirjoittaa vastaus kyseiselle nimimerkille netistä löytyvän tiedon avulla.

a) Tuhoanko lapseni tupakoimalla?

Hävettää tunnustaa, mutta olen raskaana ja poltan. Aloitin polttamisen jo seiskalla, joten olen polttanut jo neljä vuotta. Nyt kun olen 9 viikolla raskaana, koen röökaamisesta järkyttävän kovaa syyllisyyttä, mutta en vain pysty lopettamaan. Lapsen isä yrittää kovasti tsempata, mutta hänkin tupakoi, eikä ole itse valmis luopumaan siitä…

Muistelen, että terkan ope kertoi yläasteella, että tupakointi aiheuttaa jotain vakavia seurauksia vauvalle, mutta ei kyllä enää mitään muistikuvaa, että mitä ne haitat oli. En uskalla Googlettaa, sillä en kestä, jos nään jotain kuvia siitä, kun sikiö imee savua tms. Voisko joku siis kertoa? Mitä tuhoja aiheutan lapselleni polttamalla?

Nimimerkki: En kestä itseäni!

b) Vaikuttaako tupakointi raskaaksi tuloon?

Ollaan mun avomiehen kans molemmat aina haluttu saada lapset nuorena, mutta eipä se tunnukaan olevan niin helppoa! Oon ollut siinä uskossa, että tässä iässä hedelmällisyys olisi parhaimmillaan, mutta me ollaan yritetty vauvaa jo 4kk yli vuoden ja ei tunnu tärppäävän millään!!! Ikää on 20 vuotta ja miehellä 21 vuotta.

Onko kellään tietoo, voisko tupakoinnin lopetuksella olla vaikutusta hedelmällisyyden lisääntymiseen. Vaikka röökin lopettaminen tuntuu ajatuksenakin tosi haastavalta, aletaan olla epätoivosta niin kankeita, että jos tulee faktaa tiskiin, niin ollaan valmiita yrittämään röökaamisen lopettamista.

Nimimerkki: Epätoivoinen

Jos opiskelijoilla on vaikeuksia etsiä luotettavaa tietoa, voi opettaja ohjeistaa heitä tutustumaan Stumpin Tupakointi ja raskaus -sivuun (a), josta löytyy myös lisälinkkejä aiheeseen ja Stumpin Perhesuunnittelu -sivuun (b). Kun vastaukset ovat valmiit, luetaan ne pienissä ryhmissä ääneen. Ryhmä voi valita mielestään parhaan vastauksen, jotka luetaan vielä koko luokalle ääneen.