Tehtävät / Ammatillinen oppilaitos

Ajatuksia tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä

Tavoite

Opiskelijat pohtivat omia näkemyksiään tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Opiskelijat oppivat perustelemaan mielipiteitään ja laajentamaan ajatteluaan kuulemalla toisten perusteltuja mielipiteitä.

Toteutus

Kahoot-mielipidekysely sisältää viisi väittämää, jotka liittyvät tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön. Jos opettaja ei ole käyttänyt Kahootia aikaisemmin, hän luo ensin itselleen Kahoot-tilin osoitteessa getkahoot.com

Tämän jälkeen opettaja pääsee oikeaan mielipidekyselyyn tästä linkistä: Ajatuksia tupakka- ja nikotiinituotteista.  Sivu tulee heijastaa valkokankaalle, josta opiskelijat näkevät pelin käynnistyessä kysymykset ja vaihtoehdot, sillä heidän laitteella näkyy vain vastausten värikoodit.

Opiskelijat vastaavat kysymyksiin kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Kun opettaja painaa ”play”, ilmestyy näytölle pin-koodi, jonka avulla opiskelijat kirjautuvat kyselyyn osoitteessa kahoot.it. Kun kaikki opiskelijat ovat kirjautuneet, käynnistää opettaja kysymykset ”start now”-painikkeella.

Jokaisen vastauksen jälkeen taululle heijastuu opiskelijoiden mielipiteet. Opiskelijat keskustelevat yhdessä mielipiteistään ja perustelevat niitä.

Kysymysten 1-3 tuloksia voi verrata valtakunnallisiin Kouluterveyskyselyn tuloksiin, jotka löytyvät Slideshare esityksestä: Hanna Ollila: Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö – tuloksia Kouluterveyskyselystä (slide 5). Jos oppilaitoksella on käytössä oman koulun tulokset, voi myös niitä hyödyntää.

Kysymysten 4-5 yhteydessä voi käsitellä Fressiksen artikkelia Nämä 5 asiaa määräävät, jäätkö koukkuun tupakkaan. Syöpäjärjestön alla oleva video Isältä pojalle sopii  kysymykseen 5. Lisäksi voidaan miettiä, mitkä muut tekijät kuin kaverit ja vanhemmat vaikuttavat nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön.